POLJUBAC ispod imele prije nije bio isključivo božićna tradicija. Diljem svijeta postoji mnogo običaja i tradicija koje se prakticiraju za božićne blagdane, a poljubac ispod imele je jedna od njih. Dok jedni vole vješati imelu iz romantičnih razloga, drugi pokušavaju izbjeći neugodnost poljupca koji zapravo ne žele primiti. No koja je povijest ove tradicije?

Iako je imela usko povezana s Božićem, ona potječe iz nordijske mitologije te grčke i rimske medicine. Stoljećima je simbolički važna biljka u nekoliko kultura i dugo se vjerovalo da ima ljekovita svojstva, piše Reader’s Digest.

Imela korištena za liječenja svačega

Grci su koristili imelu za liječenje svega, od grčeva do problema sa slezenom, dok su Rimljani biljku pretvarali u melem za kožne čireve. Povezanost biljke s romantikom vuče korijene od keltskih druida. Impresionirani činjenicom da je ljekovita biljka cvjetala čak i u hladnoj zimi, druidi su smatrali da simbolizira vitalnost i može vratiti plodnost.

Legenda kaže da su bogovi koristili imele kako bi Odinova sina Baldura uzdigli iz mrtvih. Odin se u norveškoj mitologiji povezuje s mudrošću, izlječenjem, ali i ratovima, bitkama, pobjedom, pa i smrću, dok je Baldur smatran bogom nevinosti, ljepote i čistoće.

Kako je ljubljenje ispod imele postalo božićna tradicija?

Nakon što je uskrsnuo, Baldurova majka, inače božica ljubavi, zavjetovala se da će poljubiti svakoga tko prođe ispod imele i tako je biljka postala simbol ljubavi. 

Tijekom 18. stoljeća uz biljku su se vezali ljubav i plodnost, pa se tako uklapala i u božićne proslave. Pretpostavlja se da su tradiciju poljubaca ispod imele započeli ljudi niže klase u Engleskoj, da bi je poslije preuzeli i oni iz viših klasa

Je li sreća ljubiti se ispod imele?

Neki kažu da bi parovi koji se poljube ispod imele trebali uz svaki poljubac uzeti i bobicu imele, a kad ponestane bobica, prestaje i ljubljenje. Drugi, pak, kažu da je odbijanje poljupca ispod imele loša sreća. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *